Hius- ja kauneudenhoitoalan pt (kosmetologi, kosmetiikka­neuvoja, parturi, kampaaja)

Hius- ja kauneudenhoitoalalla työn perustana ovat aina asiakkaan tarpeet ja toiveet. Asiakasta neuvotaan tuotteiden valinnassa, värien käytössä ja yksilöllisen tyylin löytämisessä.

Kosmetologi työskentelee läheisessä kontaktissa asiakkaiden kanssa edistäen ja ylläpitäen ihon ja kehon kauneutta ja terveyttä. Kosmetologi tekee hoitoja kuten ihonpuhdistusta, kasvohoitoja, käsi- ja jalkahoitoja, vartalohoitoja, ripsien ja kulmien kestovärjäystä sekä ehostusta.

Kosmetiikkaneuvoja työskentelee kauneudenhoitoalan työympäristöissä asiakaspalvelutehtävissä. Hän ohjaa ja neuvot asiakkaita ihon ja kauneuden hoidossa sekä myy tuotteita ja hoitoja. Kosmetiikkaneuvoja toimii myyjänä, tuote-esittelijänä tai kouluttajana ja voi tehdä myös perushoitoja.

Parturin tai kampaajan työ on vuorovaikutteista asiakkaan hoidon ja tyylin suunnittelua. Hän suunnittelee, toteuttaa ja markkinoi asiakkaille hiusten ja parran hoitoja, leikkauksia, kampauksia ja käsittelyjä. Yhä useammassa parturi-kampaamossa tehdään myös hiustenpidennyksiä, hiuslisiä, rakennekynsiä sekä erilaisia hoitoja.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Opiskelu kestää peruskoulupohjaisena n. 2,5- 3 vuotta, ammattilukiomuotoisena n. 4 vuotta, aikuisopiskelijoille n. 1,5- 2 vuotta.

Voiko alaa opiskella oppisopimuksella?

Oppisopimus on mahdollista ja se suunnitellaan jokaisen opiskelijan ja työpaikan mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan.

Mikä on alan työllisyystilanne?

Työllisyystilanne on hyvä, ahkerat ja taitavat tekijät pääsevät työelämään usein suoraan koulusta. Kosmetologit ja kosmetiikkaneuvojat työllistyvät usein yrittäjiksi, mutta työpaikkoja löytyy myös esimerkiksi kosmetiikkamyymälöistä, apteekeista, maahantuojilta ja isommista kauneuskeskuksista. Partureille ja kampaajille töitä on tarjolla eniten sopimusyrittäjinä tai yrittäjinä ja isoissa parturi- kampaamoketjuissa myös työntekijänä.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Opintoja voi jatkaa alan ammattikorkeakoulussa tai ylemmällä ammattikorkeakoulutasolla sekä erikoisammattitutkinnossa. Tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Kosmetologit ja kosmetiikkaneuvojat voivat myös suuntautua erikoishoitoihin, maskeeraukseen tai ekokauneudenhoitoon. Parturit ja kampaajat voivat erikoistua lisäkoulutuksen avulla ekokampaamiseen, teatterikampaajaksi, kynsispesialistiksi, ripsien tekijäksi, hiustenpidennyksien tekijäksi tai peruukkien ja tupeiden asiantuntijaksi.

Voiko lähteä vaihtoon ulkomaille?

Kyllä, meillä on työelämän harjoittelupaikkoja mm Keski- ja Etelä- Euroopassa.

Kilpailut ovat päättyneet. Kiitos mielenkiinnosta.