Matkailualan perustutkinto (matkailupalvelujen tuottaja, vastaanottovirkailija)

Matkailualan ammattilainen tarjoaa asiakkaille elämyksiä tuottavia matkailupalveluja tai toimii vastaanoton asiakaspalvelutehtävissä.

Matkailupalvelujen tuottaja suunnittelee, markkinoi, myy ja toteuttaa matkailun ohjelma- ja oheispalveluja sekä muita asiakkaan hyvinvointiin liittyviä tehtäviä. Keskeisiä palveluita ovat luontoon, elämyksiin ja seikkailuun liittyvät matkailupalvelut sekä kulttuuri-, kaupunki-, hyvinvointi- ja maaseutumatkailu. Matkailupalvelujen tuottaja työskentelee kansainvälisissä toimintaympäristöissä matkailun ohjelmapalveluyrityksessä tai muussa matkailuyrityksessä tai –organisaatiossa.

Vastaanottovirkailija toimii asiakaspalvelutehtävissä hotellin, kylpylän tai muun kohteen vastaanotossa. Hän ottaa vastaan varauksia, hoitaa asiakkaiden tulo- ja lähtöselvityksen sekä laskutuksen. Hän huolehtii asiakastilastojen ylläpidosta ja muusta sovitusta raportoinnista sekä esittelee ja myy asiakkaille yrityksen muita tuotteita ja palveluita sekä opastat paikallisten matkailupalvelujen käytössä.

Taitajien Taitaja Noora Latvakoski

Usein kysytyt kysymykset

Millaisia varusteita pitää hankkia?

Koululta saa tarvittaessa lainaan kuoripuvun. Retkille saa lainaan teltan, keittimen, rinkan, makuupussin ja muun tarvittavan. Opiskelijalla tulee olla lämmin talvivaatetus ja hyvät kengät.

Miten hyvä englanninkieli pitää olla?

Aiemmasta koulutuksesta saatu englanninkielitaito luo hyvän pohjan, jota vahvennetaan englannin opiskelulla oppilaitoksessa ja työelämäjaksoilla.

Millaisia korttikoulutuksia matkailualalla suoritetaan?

Matkailun turvallisuuspassi, Hygieniapassi, EA1.

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Yleensä opiskelut kestävät 2,5-3 vuotta, mutta mikäli sinulla on aiempia opintoja tai osaamista, voivat opintosi kestää vähemmän aikaa.

Voiko alaa opiskella oppisopimuksella?

Alaa voi opiskella oppisopimuksella joko koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Jos saat palkkaa työelämässä oppimisen aikana, suoritetaan tutkinnon osa tällöin oppisopimuksella. Tärkeintä on, että sinulla on työpaikka, joka on valmis sopimaan oppisopimuksen.

Mikä on alan työllisyystilanne?

Tällä hetkellä tilanne on epävarma talvisesongin suhteen, mutta pääosin meiltä valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet hyvin. Opintojen monipuolisuus ja vaihtelevat työelämäjaksot antavat hyvät valmiudet erilaisiin palvelualan töihin ja myös jatko-opintoihin.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Opintoja voi jatkaa vaikkapa ammattikorkeakoulussa restonomiopinnoissa tai yliopistossa matkailututkimuksen opinnoissa.