Metsäalan perustutkinto (metsäkoneenkuljettaja)

Metsäkoneenkuljettaja tekee koneellista puunkorjuuta metsätyömailla.

Metsäkoneenkuljettaja osaat valita maaston mukaan oikeat korjuutavat ja tehdä vastuullisia päätöksiä. Työpaikkana on modernin harvesterin, metsätraktorin tai puutavara-auton ohjaamo. Apuna on tietokone, satelliittipaikannus ja sähköiset leimikkokartat. Metsäkoneenkuljettaja vastaa itse koneen toimintakunnosta, osaa huoltaa koneen ja suorittaa pieniä korjaustöitä.

Metsäkoneenkuljettaja työskentelee itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä metsäkoneyrityksessä. Kokenut kuljettaja on alansa kysytty ammattilainen. Alalla vaaditaan itsenäistä otetta työhön sekä huolellisuutta. Metsäkoneenkuljettaja sopeutuu yksintyöskentelyyn ja viihtyy luonnossa.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Yleensä 2,5 – 3 vuotta. Kun koulutuksessa on mahdollisuus suorittaa C-ajo-oikeus, niin koulutusaikaan vaikuttaa myös syntymäkuukausi. Jos täyttää 18 vuotta loppuvuodesta, niin koulutuksen kesto on usein 3 vuotta.

Voiko alaa opiskella oppisopimuksena?

Kyllä voi. Oppisopimuksella voi tehdä koko tutkinnon tai tutkinnon osia koulutuksen aikana, esimerkiksi kesällä.

Mikä on alan työllisyystilanne?

Työllisyystilanne on hyvä.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Perustutkinnon jälkeen voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa. Jo perustutkinnon aikana on mahdollista opiskella ammattikorkeakoulussa Väylä-opintoina.