PAM

PAM on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto, joka neuvottelee palvelualoille työehtosopimukset ja valvoo jäsentensä etuja.

PAMiin kuuluu noin 220 000 jäsentä, joista suurin osa työskentelee vähittäiskaupassa, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa, kiinteistöpalveluissa sekä vartiointialalla.

PAMin ja työttömyyskassan jäsenenä sinulle kuuluvat:

  • työehtosopimus (sis. paremmat työehdot ja palkat, jotka liitto neuvottelee puolestasi)
  • työpaikallasi luottamusmies, jolta saat tukea ja neuvoja ongelmissa
  • liiton työsuhde- ja jäsenneuvontapalvelut
  • oikeusapu ja lakimiehen palvelut, jos tarvitset niitä työsuhdeasioittesi hoidossa
  • ansiosidonnainen työttömyysturva, jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan. Voit hakea ansiopäivärahaa, kun olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 6 kuukautta. Jos teet osa-aikatyötä vähäisillä tunneilla, voit hakea työttömyyskassasta soviteltua päivärahaa
  • materiaalia työehtojen valvontaan
  • upeat jäsenedut, joista saat satojen eurojen hyödyn

Kun olet PAMin jäsen, voit olla huoletta töissä

Pidämme huolen siitä, että sinua kohdellaan oikeudenmukaisesti, palkkasi maksetaan oikein ja työssäsi noudatetaan työehtosopimusta. PAMin jäsenenä saat apua, jos jokin on epäselvää tai vaivaa mieltä. Voit aina kysyä neuvoa työpaikan luottamusmieheltä tai PAMin palvelukanavista, jos et tiedä onko palkkasi oikein, millaisia työvuoroja sinun kuuluisi saada, onko sinulla oikeus lisätyötunteihin, miten ylityöt korvataan tai onko työsuhteesi päätetty oikeilla perusteilla. Jos työelämässäsi tulee isompia ongelmia, käytössäsi ovat myös PAMin oikeus- ja lakimiespalvelut.

Jäsenmaksu on 1,5 % bruttotuloista. Esimerkiksi 1000 €:n palkasta jäsenmaksu on 15 €, ja tästä saat vielä osan takaisin verovähennyksenä.

Opiskelijajäsenyys:

Jos opiskelet palvelualan ammattiin, liity PAMin opiskelijajäseneksi. Jäsenyys on ilmainen! Opiskelijajäsenellä on lähes kaikki samat jäsenedut kuin normaalijäsenelläkin (ei kuitenkaan oikeutta työsuhdeneuvontaan eikä oikeudellisiin palveluihin).

HUOM!

Jos työskentelet palvelualalla opintojen ohella, kannattaa sinun liittyä PAMin varsinaiseksi jäseneksi ja maksaa jäsenmaksua palkkatuloistasi. Silloin kerrytät työssäoloehtoa, joka on edellytyksenä ansiopäivärahalle. Jos valmistut ja työllistyt myöhemmin muulle kuin palvelualalle, voit vaihtaa liittoa ja PAMin jäsenyyden aikana kerryttämäsi työssäoloehto seuraa mukana. Jos sinulle tulee työssäsi kysymyksiä työehdoista, esimerkiksi palkasta, niin vain PAMin asiantuntijalta saat varmuudella oikean vastauksen, sillä PAM on neuvotellut alan työehtosopimuksen. Kannattaa siis aina kuulua siihen liittoon, joka on neuvotellut työehtosopimuksen, jota työhösi noudatetaan!

Liity jäseneksi: www.pam.fi/liity

PAM Pohjois-Suomi Facebook: https://www.facebook.com/pampohjoisuomi

PAM Pohjois-Suomi Instagram: https://www.instagram.com/pampohjoissuomi/