Rakennusalan perustutkinto (maarakennuskoneenkuljettaja)

Maarakennuskoneenkuljettaja toimii työkoneen kuljettajana uudiskohteissa tie-, katu- ja piha-alueilla.

Maarekennuskoneenkuljettajan työtehtäviin voi kuulua myös alueiden kunnossapitoa. Työkoneiden huolto ja kunnossapito on myös oleellinen osa ammattitaitoa. Maarakennuskoneenkuljettaja työskentelee yleensä maansiirtoliikeissä ja -urakoitsijoilla, kiinteistönhoitoon erikoistuneissa liikkeissä tai valtiollisilla ja kunnallisilla katu- ja tierakennusosastoilla tai toimii yrittäjänä.

Koneiden hallinnassa tarvitaan hyvää motoriikkaa ja työtehtävät edellyttävät omatoimisuutta ja aloitteellisuutta. Työssä ollaan paljon ulkona sekä tehdään paljon matkatyötä. Ammatissa tarvitaan kuorma-auton ajokortti, jonka voi suorittaa opiskelun aikana.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Yleensä 2,5 – 3 vuotta. Kun koulutuksessa on mahdollisuus suorittaa C-ajo-oikeus, niin koulutusaikaan vaikuttaa myös syntymäkuukausi. Jos täyttää 18 vuotta loppuvuodesta, niin koulutuksen kesto on usein 3 vuotta.

Voiko alaa opiskella oppisopimuksena?

Kyllä voi. Oppisopimuksella voi tehdä koko tutkinnon tai tutkinnon osia koulutuksen aikana, esimerkiksi kesällä.

Mikä on alan työllisyystilanne?

Työllisyystilanne on hyvä.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Perustutkinnon jälkeen voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa. Jo perustutkinnon aikana on mahdollista opiskella ammattikorkeakoulussa Väylä-opintoina.