Rakennusalan perustutkinto (talonrakentaja)

Talonrakentaja on rakennusalan ammattilainen. Hän osallistuu rakennusten korjaamiseen ja uudisrakentamiseen.

Talonrakentaja voi erikoistua työssään muun muassa kirvesmieheksi, muurariksi, raudoittajaksi, laatoittajaksi, betonilattiatyöntekijäksi, elementtiasentajaksi, korjaus- tai teräsrakentajaksi, tai kehittyä rakennusalan moniosaajaksi. Pienrakennustyömailla hän toimii rakentamisen asiantuntijana. Talonrakentaja tekee käsityötä, joka säilyy ja näkyy pitkään. Työ on palkitsevaa, sillä työn eteneminen ja käden jälki näkyy konkreettisesti.

Talonrakentaja työskentelee yleensä rakennusurakointiliikkeen palveluksessa, jolloin työ voi olla urakkaluontoista. Kuntien ja kuntayhtymien kiinteistöjen kunnossapitotöissä tarvitaan myös paljon talonrakentajia. Talonrakentajalta vaaditaan monipuolisia kädentaitoja, luovaa ongelmanratkaisukykyä ja hyvää fyysistä kuntoa sekä kykyä työskennellä vaihtelevissa olosuhteissa työn laadusta tinkimättä.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on alan työllisyystilanne?

Alan työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä muun muassa alalta poistuvien vanhempien ikäluokkien johdosta.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopinnot, sekä rakennusmestariopinnot amk:ssa. Näitä voi opiskella jo osana toisen tutkintoa (väyläopinnot).

Millaisia erikoistumisopintoja tutkintoon voi sisällyttää?

Koulutus- tai oppisopimuksen kautta voi erikoistua esimerkiksi muurariksi, raudoittajaksi tai hirsirakentajaksi.

Millainen on rakennusalan tulevaisuus?

Korjausrakentamisen tarve lisääntyy tulevaisuudessa. Lisäksi rakennusala on ala, jota ei voi siirtää ulkomaille, koska työt tehdään paikan päällä rakennuskohteessa.

Missä vaiheessa opintoja siirrytään hankkimaan osaamista työelämään?

Ensimmäinen vuosi harjoitellaan perusteita oppilaitoksessa, sekä opetellaan työvälineiden ja laitteiden turvallista käyttöä. Pääsääntöisesti toisena opiskeluvuonna siirrytään hankkimaan osaamista työelämään. Kolmantena opiskeluvuonna suoritetaan tutkinnon osien näyttöjä työelämässä.