Tekstiili- ja muotialan perustutkinto (mittatilausompelija)

Mittatilausompelija suunnittelee ja valmistaa vaatteita sekä teollisesti että ateljeetyyppisesti. Hän seuraa muotia ja trendejä sekä huomioi asiakkaiden yksilölliset tarpeet.

Mittatilausompelijan ammattitaitoon kuuluvat asiakaspalvelu, mallien suunnittelu, kaavojen valmistus ja viimeistely. Mittatilausompelija tuntee erilaiset materiaalit ja osaa valmistaa tuotteita kankaiden lisäksi myös muun muassa nahasta ja turkiksesta. Muodin ja trendien seuraaminen kuuluu ammattiin.

Mittatilausompelija voi työskennellä teollisuus- tai ateljeeompelimossa, vaatemyymälässä, kangaskaupassa, yrittäjänä, ompelunohjaajana tai teatterin puvustamossa.

Työssä vaaditaan kädentaitoja, luovuutta, hahmottamiskykyä sekä väri- ja muototajua.

Juttu – ”Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle”

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (=HOKS), missä huomioidaan aikaisemmat opinnot sekä työkokemus. Peruskoulusta perustutkinto-opintoihin tulevien opiskeluaika on n. 2,5- 3 vuotta, kaksoistutkinto-opiskelijoiden opiskeluaika on n 3,5- 4 vuotta, ylioppilaan opiskeluaika on n. 1,5- 2 vuotta.

Voiko alaa opiskella oppisopimuksella?

Kyllä voi opiskella oppisopimuksella, mikäli onnistuu hankkimaan työpaikan. Oppisopimuksen mahdollisesta ajankohdasta sovitaan aina HOKSIN yhteydessä.

Mikä on alan työllisyystilanne?

Voisi sanoa, että kohtuullisen hyvät. Monet opiskelijat työllistyvät työpaikkoihin, missä ovat tehneet opintojensa aikana työelämässä oppimisen jaksoja. Yrittäjyys on myös yksi mahdollisuus.

Mitä jatko-opintomahdollisuuksia alalla on?

Jatko-opinnot Ammattikorkeakoulussa - esim. Vestonomi (AMK) Vaatesuunnittelun ja pukutaiteen opinnot, mikäli haluaa jatkaa saman alan jatko-opinnoissa. Ammatillisen perustutkinnon suorittanut saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja voi halutessaan hakeutua myös muiden alojen jatko-opintoihin ammattikorkeakoulussa. Jatko-opinnot Yliopistossa esim. Taiteen maisterin tutkinto, Vaatetussuunnittelu.

Voiko lähteä vaihtoon?

Opiskelijat voivat lähteä ulkomaille työelämässä oppimisen jaksoille. Nämä toteutetaan pääsääntöisesti toisen tai kolmannen vuoden opintojen aikana.

Kilpailut ovat päättyneet. Kiitos mielenkiinnosta.